De Groene Vloot is een persoonlijk leiderschapsprogramma verspreid over 4 weken, met als hoogtepunt het 5-daags vaarprogramma waarin we deelnemen aan het Springtij Forum op Terschelling. Centraal in het programma staat de vraag: wat wordt jouw bijdrage aan een duurzame wereld? Door verschillende interventies, ontmoetingen en begeleiding krijg je inzicht in wat jij wil en kunt bijdragen aan de duurzaamheidstransitie én hoe je hier concreet mee aan de slag kunt gaan. Lees hieronder meer over de verschillende programma-onderdelen.

Kick-off

We trappen ons programma virtueel af op 5 september 2024. Tijdens de kick-off van ongeveer 1,5 uur maak je kennis met het Groene Vloot team, de andere deelnemers en het programma.

Vaarprogramma

Van maandag 23 september tot en met vrijdag 27 september 2024 verblijven we op Terschelling. Op maandagochtend stap je aan boord van onze zeilboten waarmee we van Harlingen naar Terschelling varen. De eerste twee dagen staan in het teken van vertragen en verkennen. Op het water en in de prachtige natuur van Terschelling denk je na over jouw duurzame ambitie en bijdrage. Er komen inspirerende gasten langs op de boten en onze facilitators staan voor je klaar om jouw ideeën verder vorm te geven.

Woensdag en donderdag staan in het teken van energie en inspiratie. Je bent dan vrij om deel te nemen aan het Springtij Forum. Op Springtij komt jaarlijks een community van duurzame koplopers bijeen om kennis te delen en de duurzame koers van Nederland te bespreken en bepalen. Wij geloven dat young professionals hier gehoord moeten worden, dus ben jij erbij?!

We sluiten het programma op donderdag feestelijk af en varen op vrijdag terug naar Harlingen, waar we tegen het eind van de middag weer voet aan wal zetten.

Verankering

Na het 5-daagse vaarprogramma is het tijd voor actie! Gedurende drie weken helpen we je om de fundering te leggen voor het verder brengen van jouw idee. Na deze drie weken komen we op 11 oktober een middag bij elkaar om van elkaar te horen wat ieders bijdrage wordt aan een duurzame wereld.

Terugkomweekend

In het voorjaar van 2025 komen we nog een keer samen tijdens het terugkomweekend. Tijdens dit weekend kijken we terug op de stappen die we gezet hebben sinds het vaarprogramma. Wat heb je al bereikt? Welke drempels kom je nog tegen, en hoe kan je deze overkomen? Ook oud-deelnemers komen langs om hun ervaring te delen. Zo groeit ons duurzame netwerk ieder jaar weer.

Inspirerende gasten

De Groene Vloot staat bekend om de informele setting waarin beslissers, bestuurders en andere inspirerende experts in gesprek gaan met onze deelnemers. Gasten in het Groene Vloot programma waren o.a. Joris Luyendijk (journalist en schrijver), Hannah Prins (Extinction Rebellion), Jesse Klaver (Fractievoorzitter GroenLinks), Ed Nijpels (SER Energieakoord), Roger van Boxtel (CEO NS), Peter Molengraaf (CEO Alliander), Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW), Bernice Notenboom (klimaatactivist en poolreizier), Chris Buijnk (voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken), Stientje van Veldhoven (kamerlid D66), Klaas van Egmond (hoogleraar Universiteit van Utrecht), Liesbeth Kamerling (kamerlid Groenlinks).